Hydratatie van de huid is één van de belangrijkste aandachtpunten bij de keuze van cosmetica. Het is dan ook een populaire belofte van cosmeticafabrikanten. Veel consumenten gaan op zoek naar goede vochtinbrengende crèmes, maar raken vaak teleurgesteld.

Waar moet je op letten wanneer je een vochtinbrengende crème kiest? Wat is het belang van hydratatie en het probleem met dehydratatie? We stelden dertien belangrijke vragen aan Dr. Tiina Orasmäe-Meder, gerenomeerd ontwikkelaar van cosmetische formules en protocollen.

Tiina Orasmäe-Meder is cosmetologe, oprichtster van het merk Meder Beauty Science, veiligheidsconsulente van cosmetische producten en auteur van de bestsellers “Beauty Myths” en “Beauty Science”.

1. Wat is het belangrijkste aan het hydrateren van je huid?

Heb je last van een slappe, uitgezakte huid? Dan heb je waarschijnlijk vocht te kort. Voldoende drinken is dan het eerste waar je aan moet denken. De hoeveelheid water die door je bloedvaten circuleert is afhankelijk van de hoeveelheid water die je dagelijks inneemt. Voor een vrouw van gemiddelde leeftijd met een gemiddeld gewicht is 1,5 tot 2 liter vocht per dag optimaal. Het is wel belangrijk dat deze hoeveelheid doorheen de volledige dag ingenomen wordt.

Denk er dus aan om genoeg water te drinken. Ook kruideninfusies zonder cafeïne, infusies met een kleine hoeveelheid bessen en vruchten zonder suikergehalte zijn goede opties. Sappen, smoothies, soepen en alcohol helpen je niet voldoende hydrateren, en rekenen we dus niet mee.

Verder is het ook goed om te weten dat hydratatie binnenin je lichaam gebeurt. Als je huid uitgedroogd is en dus niet genoeg water binnenkrijgt, zullen zelfs de duurste cosmeticaproducten niet helpen.

Daarnaast helpt regelmatige lichaamsbeweging om alle vochtvasthoudende elementen van het bindweefsel in stand te houden. Een zittende levensstijl geeft het lichaam het signaal dat het niet zo veel water nodig heeft, en de huid zal daar als eerste onder lijden.

2. Wat betekent ‘hydratatieniveau’?

De moderne cosmetica onderscheidt drie waterreservoirs of waterniveaus in de huid:

 1. het statische reservoir
 2. het dynamische reservoir
 3. het trans epidermale reservoir

Het statische of stabiele reservoir bevindt zich op het niveau van de opperhuid of epidermis.

Het dynamische reservoir functioneert op het niveau van de lederhuid (dermis) en vernieuwt zich voortdurend. Het bevat het gebonden water in de cellen en in de extracellulaire ruimte van de epidermis en de dermis.

Het trans epidermale of diepe reservoir bevat het water dat in de bloedvaten circuleert, ter hoogte van de lederhuidmatrix.

Idealiter zouden al deze ‘reservoirs’ gevuld moeten zijn, alleen dan zal de huid diep gehydrateerd zijn. Maar helaas, op elk niveau, in elk reservoir, kan er een lek optreden. Als dat het geval is, spreken we van een ontregeld hydratatieniveau.

3. Waarom verliest de huid gemakkelijk vocht?

Vochtverlies wordt veroorzaakt door een te snelle verdamping van water uit de huid. Dat gebeurt op het niveau van het statische reservoir.

De meest voorkomende oorzaken zijn een tekort aan lipiden (vetten) en een aangetaste barrièrelaag. Veel mensen zien hun vetlaag als iets negatiefs: ze beschouwen vet als gevaarlijk en lelijk. In werkelijkheid is het mengsel van lipiden dat de talgklieren en de cellen van de epidermis produceren uiterst belangrijk. Als de synthese van lipiden correct gebeurt, ontstaat er een prachtige emulsie die kan worden vergeleken met een perfecte crème. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van lipiden in de huid echter af. Dan is het des te belangrijker om dit evenwicht niet te verstoren door je huid agressief te reinigen.

Een tweede factor die bijdraagt tot vochtverlies aan het huidoppervlak is de beschadiging van de barrièrefunctie van de huid. Zonlicht, agressieve cosmetische producten (retinol en derivaten daarvan, zuren – AHA’s, salicylzuur), chemische peelings, dermabrasie en laserdermabrasie kunnen de huid beschadigen.

Uiteraard, kunnen de afwijkingen in het microbioom de droogte van de huid op het niveau van het statische reservoir veroorzaken.

4. Wat kan wijzen op problemen met het statische reservoir?

Wanneer je last hebt van een droge, strakke of schilferige huid, kan dat wijzen op een probleem met het statische reservoir van je huid. Ook irritatie, overgevoeligheid of pigmentatie stoornissen zijn mogelijke symptomen. Ten slotte kan je dit probleem ook herkennen aan fijne oppervlakkige lijntjes op je huid en de constante behoefte aan vochtinbrengers.

Het statische reservoir kan met cosmetische verzorging gecontroleerd worden door de NMF (Natural Moisturising Factor) en de lipiden aan te vullen.

5. Welke verzorging moet ik kiezen om het statische reservoir van mijn huid in stand te houden?

Voor dit niveau van hydratatie is het aangewezen om het microbioom van je huid te revitaliseren door een vochtige film van ongebonden water aan de oppervlakte van je huid te leggen. Dit doe je zo:

 • Reinig je huid op een zachte manier en kies een crème die geschikt is voor jouw huidtype: normaal, droog of vet.
 • Eet voldoende vetten: neem ten minste 20-30 g vet op via je dagelijkse voeding.
 • Verminder de waterverdamping op je huid met een lipidenfilm of zogenaamde ‘magnetische’ technologie op basis van geïoniseerde moleculen.
 • Regel de pH-waarde van je huid, bij voorkeur zonder zuren te gebruiken.

6. Wat is dehydratatie van de huid?

Dehydratatie van de huid is een ‘lek’ op het niveau van het dynamische reservoir.

Er zijn twee veel voorkomende oorzaken van zo’n lek. Ofwel verliest de huid te snel vocht omwille van stoornissen op het niveau van het statische reservoir. Een andere grote oorzaak is onvoldoende drinken.

Minder voorkomend is een tekort zijn aan hyaluroonzuur en andere vasthoudende stoffen in de dermis.

7. Welke uiterlijke tekenen wijzen op problemen met het dynamische reservoir?

Bij problemen met het dynamische reservoir van je huid, kan je last krijgen van een dunnere en slappe huid. Je huidelasticiteit vermindert en de teint en stevigheid veranderen. Daarnaast kunnen er statische rimpels en diepe plooien in het gezicht en de hals verschijnen. Ten slotte zijn ook pigmentatiestoornissen, zoals een ongelijkmatige teint en vage pigmentvlekken mogelijke symptomen.

8. Wat is er nodig om je huid gehydrateerd te houden op het niveau van het dynamische reservoir?

Belangrijke aandachtspunten voor het dynamische reservoir zijn:

 • Laagmoleculaire vormen van hyaluroonzuur
 • Glucuronzuur
 • Stoffen die de afbraak van hyaluroonzuur en huidstructuurproteïnen remmen. Bijvoorbeeld Arctalis, een probioticum op basis van Pseudalteromonas fermentfiltraat.

9. Hoe doeltreffend zijn injecties voor huidhydratatie?

Injecties, hoofdzakelijk op basis van hyaluroonzuur, zijn populair om het dermale reservoir aan te vullen. Maar als je onvoldoende drinkt, heeft deze behandeling geen zin. In dat geval zal het vulmiddel het water uit je huid halen en het daarna ongelijk verdelen … en dat zal er niet echt natuurlijk uitzien.

Als het vochtverlies op het niveau van de opperhuid (epidermis) niet wordt gecompenseerd door een cosmetische verzorging, zal geen enkel vulmiddel de huid er verzorgd doen uitzien. Daarom zijn injecties geen substituut voor cosmetische producten: je kan ze alleen gebruiken als extra hulpmiddel om de dermis op te vullen en als biorevitalisatie*.

*Biorevitalisatie is een doeltreffende injecteerbare behandeling die helpt om de leeftijdsgebonden veranderingen van de huid te bestrijden door een van de belangrijkste oorzaken van veroudering aan te pakken: het verlies van de vochtbalans en het vochtvasthoudend vermogen.

Het hyaluroonzuur in de formule hydrateert de huid, herstelt de vochtbalans, strijkt rimpels glad en vertraagt het verouderingsproces van de huid.

10. Wat veroorzaakt een ‘lekkage’ van het trans epidermale (vasculaire) reservoir?

In wezen vermindert het circulerende water in het lichaam door spastische microcirculatiestoornissen in de haarvaten van het gezicht en de hals. In dat geval zien we een ‘perkamentachtige’, dunne en doffe huid. Uitdroging ter hoogte van het vasculaire reservoir kan ook ontstaan door ziekte, stress, overmatige lichamelijke activiteit en onvoldoende drinken.

Het vasculaire reservoir is de basis van alles. Ontstaat er op dit niveau een tekort aan vocht? Dan zullen we onvermijdelijk stoornissen zien van zowel de dynamische als de statische reservoirs.

11. Hoe hou je de huidhydratatie op het niveau van het trans epidermale reservoir op peil?

Een goede bloedcirculatie en voldoende vocht in het lichaam zijn noodzakelijk om het trans epidermale reservoir optimaal te laten functioneren en gevuld te houden.

Als het lichaam uitgedroogd is, zullen zelfs de duurste cosmeticaproducten niet helpen.

12. Hoe blijf je voldoende gehydrateerd?

Drink elke dag veel water, beweeg voldoende en gebruik alleen producten en cosmetica die de bloedsomloop verbeteren. Massages en schoonheidsbehandelingen kunnen helpen om de huid ‘van binnenuit’ op te vullen.

Cosmetische behandelingen en producten moeten gericht zijn op het volgende:

 • De hoeveelheid bindmiddelen zoals hyaluroonzuur, glucuronzuur en collageen verhogen.
 • De activiteit van hyaluroonidase remmen. Dit is het enzym dat hyaluroonzuur in de lederhuid afbreekt.
 • Collagenase afremmen: dit is een enzym dat collageen in de lederhuid afbreekt.
 • Fibroblasten stimuleren en de hyaluroonzuursynthese activeren

13. Welke voeding kan helpen om je huid gehydrateerd te houden?

Een evenwichtige voeding moet alle macronutriënten bevatten, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten.

Vetten verdienen bijzondere aandacht: consumeer ten minste 30 g vetten in je dagelijkse voeding. Ook aminozuren zoals histidine, arginine, alanine en leucine moeten in je dagelijkse voedingspatroon worden opgenomen.

Volgende voedingsmiddelen zijn een must:

 • Vis: tonijn, zalm, horsmakreel, makreel …
 • Zeevruchten: inktvis, mosselen, sint-jakobsschelpen, oesters
 • Rundvlees en kip
 • Eieren, noten
 • Vers fruit en groenten, bessen, groene salade en kruiden
 • Tamarinde

Geen enkel deel van deze site mag worden gereproduceerd zonder verwijzing naar de site. https://bhub.com.ua/ Alle rechten voorbehouden. ©

Wil je meer weten over hydratatie of ben je benieuwd welke verzorgingsproducten en behandelingen het best bij jouw huidtype passen? Ik help je met plezier verder.