In mijn vorige blog legde ik je uit waarom we regelmatig last hebben van droge lippen. De anatomische bouw van onze lippen én de snelle vochtverdamping liggen aan de basis. Nu we de oorzaken kennen, geef ik je graag mee wat je tegen die droogheid kunt beginnen.

Hydrateer je lippenhuid

Onze lippen verzorgen én hydrateren kan op twee verschillende manieren:

Zalven en lippenbalsems

Zalven op basis van vaseline of siliconen vormen een occlusieve (dekkende) laag op de huid en verzetten zich tegen waterverdamping. Het water hoopt zich bijgevolg op in de hoornlaag (stratum corneum) waardoor het hydratieniveau toeneemt. Vaseline is één van de meest voorkomende ingrediënten en wordt als één van de krachtigste occlusiemiddelen beschouwd.

Gels of emulsies

Dankzij gels en emulsies brengen we water van buitenaf in de lippen. De waterverbindende componenten eigen aan deze middelen stimuleren de hydratatie. Vochtstimulerende middelen met een laag molecuulgewicht dringen in de hoornlaag binnen, hopen zich daar op en trekken water aan. Verbindingen met een hoog molecuulgewicht daarentegen rusten op het huidoppervlak en vormen een soort nat kompres. Water inbrengen via gels en emulsies wordt ook wel biorevitalisatie genoemd.

De gevaren van lippenbalsems

Zalfjes en lippenbalsems kunnen droogheid verlichten, en toch bieden ze geen duurzame oplossingen. Ze houden vocht vast zonder de natuurlijke barrière-eigenschappen van de huid te herstellen. Integendeel, vaseline heeft een sterke hydraterende werking waardoor ze het herstel van de epidermale barrière vertragen. De cellen krijgen op deze manier immers geen signaal dat de barrière beschadigd is. Lippenbalsem biedt daardoor geen blijvende verlichting en werkt verslavend. Stop je met lippenbalsem, dan komen de klachten in een mum van tijd weer terug.

Wil je je lippen op een structurele manier herstellen, dan laat je lippenbalsems beter links liggen. Er zijn immers andere manieren om de hydratie van je huid te versterken en de natuurlijke beschermende barrière te herstellen.

Onze lipidenbalans is belangrijk

In de lipidenlagen van onze hoornlaag bevinden zich fysiologische lipiden. Ceramiden, maar ook cholesterol en vrije vetzuren (lipiden), houden schubben bij elkaar en vormen de basis van onze lipidenbarrière. Het zijn bijgevolg ook deze lipiden die de penetratie van stoffen doorheen het stratum corneum (de hoornlaag) in beide richtingen controleren. Wanneer het aantal lipiden of de verhouding tussen lipiden wijzigt, zal dat de functie van onze lipidenbarrière sterk beïnvloeden. We kampen dan met watervlies waardoor droogte zomaar vrij spel krijgt. Die lipiden in balans houden is dus een absolute must als je droogheid wil vermijden. Uit recente studies blijkt bovendien dat vooral ceramiden hier een belangrijke rol spelen.

Enkele tips voor een goede lipverzorging

Je lippen de verzorging geven die ze verdienen, en dus droogheid en afschilferingen de baas blijven? Hieronder vind je alvast enkele bruikbare tips en interessante weetjes:

  1. Drink voldoende water en houd zo je vochtniveau op peil.
  2. Eet voldoende gezonde vetten en houd je lipiden in balans.
  3. Vermijd sterke waterprooflippenstiften, die bevatten immers vaak kleurstoffen en exfoliërende componenten.
  4. Vermijd tandpasta met witmakende of smaakmakende componenten en voorkom zo huidontstekingen.
  5. Wees voorzichtig met je flosdraad en vermijd scheurende mondhoeken.
  6. Trek niet aan de schubben van je lippen, maar verzorg ze met een peeling. Raak je lippen zo weinig mogelijk aan met je handen.
  7. Lik niet té vaak aan je lippen. Je speeksel verdampt snel waardoor je lippen in een mum van tijd weer uitdrogen. Bovendien kunnen de enzymen uit je speeksel huidontstekingen in de hand werken.
  8. Zijn je lippen niet geïrriteerd, dan kunnen vochtinbrengende crèmes je droogheid verhelpen. Vergeet daarnaast je lippen niet in te smeren met zonnebescherming.
  9. Bedek het onderste gedeelte van je gezicht bij koud weer en veel wind.
  10. Kies niet alleen voor occlusieve middelen zoals lippenbalsems en -stiften, maar tracht je lippenbarrière op een natuurlijke wijze te herstellen dankzij je fysiologische lipiden.
  11. Als je toch balsems gebruikt, vermijd dan balsems met kamfer, menthol, kaneel, citrus, munt, lanoline, oxybenzone, fenol en salicylzuur.
  12. Heb je last van jeukende blaren op of rond je lippen, dan heb je mogelijks het herpes-simplex-virus. Onder meer zonlicht, wind, stress, menstruatie, … kunnen blaarvorming stimuleren.
  13. Zijn je lippen niet ontstoken, maar heb je duidelijk last van droogte? Overweeg dan een biorevitalisatiebehandeling. Dat is een veilige behandeling die je lippen een langdurige hydratie biedt.

Heb je nog vragen over lipverzorging of kijk je uit naar een gezonde lippenbalsem? Contacteer mij dan gerust.

Wil je daarnaast meer weten over onze invasieve lipcontourbehandeling? Snuister hier dan even rond!