Flexibele fascia dankzij myofasciale release
Onze voorgaande blogberichten over fascia spreken voor zich. Fascia is én blijft over de jaren heen een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Het soepel, actief en bevochtigd blijven is immers cruciaal om vlot te kunnen bewegen. Daarom verdient ons fascianetwerk de nodige aandacht. In deze blog zet ik dan ook alles even op een rijtje. Je komt te weten wat fascia precies is, waarom het zo belangrijk is, en hoe je je fascia soepel en actief houdt.
Fascia in een notendop
Fascia is een unieke vorm van bindweefsel die zowel onze spieren en organen als onze bloedvaten en zenuwbanen bedekt. Volgens de wetenschap staan bovendien ook pezen, ligamenten en zelfs gewrichtskapsels in verbinding met onze fascia. Je kan het eigenlijk zien als een driedimensionaal spinnenweb dat zich in alle richtingen vertakt en ons volledige lichaam met elkaar verbindt. Zonder dit 0,3 tot 3 millimeter dikke weefsel zouden onze organen dan ook rondvliegen, spieren uitstromen en botten waggelen. Onze bewegingen, zoals springen en lopen, draaien er als het ware op.
Beschadigd fascia zorgt voor problemen
Dankzij ons flexibel fascianetwerk kunnen we eenvoudig bewegen. Dreigt die flexibiliteit verloren te gaan, dan krijgen we pijn. Overbelasting, stress of letsels kunnen onze fascia korter maken waardoor onze spieren, zenuwuiteinden en bloedvaten uiteindelijk onder druk komen te staan. Die ene geknelde zenuw veroorzaakt op zijn beurt problemen bij andere spieren of organen, en zo gaat de bal aan het rollen. Alles raakt overbelast en pijn is onvermijdelijk.
Een elastisch fascia is fundamenteel
Onze fascia is erg elastisch en biedt ons bewegingsvrijheid dankzij de vezels waaruit ze bestaat, namelijk elastine en collageen. Deze twee eiwitten worden continu aangemaakt en weer afgebroken. Enkele speciale cellen, fibroblasten en de aard van de bewegingen die we uitvoeren bepalen de aanmaak en afbraak ervan. Stretchen bijvoorbeeld stimuleert de collageenvezels terwijl een actieve sport, zoals springen, elastinevezels ontwikkelt.
Heb je een blessure of een letsel opgelopen, dan zullen de fascia én de twee belangrijke vezels zich proberen herstellen. Volgens experts kan dat wel twee jaar duren. Maar ook wanneer je ouder wordt, zwakt je fascia af. Je krijgt immers steeds minder vocht in je lichaam waardoor de vezels niet meer worden gevoed en het herstelproces afremt. In beide gevallen doe je er goed aan om je fascia soepel te houden en daar actief mee aan de slag te gaan.
MFR-techniek om je fascia soepel te houden
Dankzij de myofasciale release worden spieren volledig losgemaakt. Met ballen en rollen, maar ook met je eigen handen, kan je je fascia onder handen nemen. Ga aan de slag met oefeningen en hou op die manier je lichaam in balans. Raadpleeg bovendien een behandelende arts en ontdek welke oefeningen voor jou geschikt zijn. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Met de voeten natuurlijk! Daar starten immers vijf belangrijke fasciale ketens.
Ben je nog niet helemaal mee? Lees dan gerust onze voorgaande blogs voor wat meer informatie. Contacteer me daarnaast gerust voor een gezonde voetverzorging.