Jojobawas is een cosmetisch ingrediënt met veel geneeskrachtige eigenschappen. Uit een recente studie blijkt nu ook dat de stof bescherming kan bieden tegen het Herpessimplexvirus type 1. Ik vertel er je meer over in deze blog.

De heilzame kracht van jojobawas

Jojobawas is een ingrediënt van natuurlijke oorsprong dat bij kamertemperatuur een olie-achtige, vloeibare structuur heeft. Zijn chemische samenstelling is echter vergelijkbaar met die van talg. Dit dankzij zijn groot aantal esters van verzadigde en onverzadigde vetzuren, vetalcoholen, tocoferolen en fytosterolen. Gevolg? De jojobawas vermengt zich snel met talgbestanddelen en vormt een semi-inclusieve, gasdoorlatende beschermlaag op het huidoppervlak. Die beschermlaag helpt de huid te verzachten en het water er in vast te houden. Kortom, jojobawas verzacht, hydrateert en antioxideert. Dat maakt het product dan ook hét ingrediënt bij uitstek van verzorgingsproducten voor gezicht, lichaam, haar en lippen.

Herpessimplexvirus type 1

Uit een recente studie van Israëlische wetenschappers blijkt nu dat jojobawas ook beschermende eigenschappen heeft tegen het Herpessimplexvirus 1, dat herpes op de lippen veroorzaakt. Het product vermindert de vorming van Herpessimplexvirus 1-plaques aanzienlijk. Het effect van de was is zelfs vergelijkbaar met het effect dat werd bereikt met acyclovir.

De wetenschappers stelden vervolgens vast welk bestanddeel van jojobawas voor de antivirale activiteit zorgt. In tegenstelling tot wat ze aanvankelijk dachten, is het niet het actieve bestandsdeel simmondsin , maar zijn het de esters van verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vetalcoholen die voor de antivirale activiteit zorgen.

Bescherming tegen huidinfecties

Deze resultaten wijzen erop dat jojobawas kan worden gebruikt om huidinfecties veroorzaakt door het Herpessimplexvirus type 1 te bestrijden. De aanwezigheid ervan in lipproducten is bijzonder nuttig, omdat herpes daar het vaakst voorkomt. Bovendien zal jojobawax -door de gelijkenis met talg- bijzonder geneeskrachtig zijn voor de huid in deze zone. Rond de lippen zijn er namelijk geen talg- en zweetklieren en dus ook geen beschermende hydrolipidenmantel.

Heb je vaak last van koortsblaasjes op je lippen? Zijn jouw lippen droog, gebarsten en gevoelig? Ontdek nu onze lippenbalsem op basis van jojobawas van Jojoba Care.