Hyperpigmentatie van de huid is een veel voorkomend esthetisch probleem, maar weinig mensen weten hoe oneerlijk het is. Gekleurde mensen hebben vaker last van pigmentatie, vanwege verschillen in structuur en functionaliteit van de huid, waaronder pigmentgehalte en cel verspreidingspatronen.

Hyperpigmentatie kan oppervlakkig (epidermaal) of diep (dermaal) of gemengd zijn, het kan gelokaliseerd of gegeneraliseerd zijn. De esthetische geneeskunde is duidelijk meer geïnteresseerd in plaatselijke pigmentatie, d.w.z. pigmentvlekken enz.

De meest voorkomende hyperpigmentatiestoornis is melasma, dat zich voornamelijk op het gezicht, de nek en de armen voordoet. Vrouwen krijgen het vaker dan mannen en mensen van kleur veel vaker dan blanken. De belangrijkste risicofactoren zijn het fototype van de huid (met een prevalentie van Fitzpatrick III en IV), genetische achtergrond, hormoonspiegels (met name tijdens de zwangerschap en tijdens het gebruik van hormonale anticonceptiva) en blootstelling aan de zon. Simpel gezegd, als je een blanke man bent die vanuit huis werkt, is je kans om melasma te krijgen vrijwel onbestaande, terwijl als je een vrouw met een donkere huidskleur bent die een pil neemt, je melasma kunt krijgen van zelfs maar een klein beetje zon blootstelling tijdens uw woon-werkverkeer.

Melasma kan veel beter zichtbaar zijn als het oppervlakkig (epidermaal) is en minder zichtbaar als het diep (dermaal) is. In een zeer donkere of zwarte huid is diepe melasma niet zichtbaar, alleen te zien met behulp van Wood’s lamp. Ondanks dat het ongevaarlijk is, veroorzaakt melasma vaak aanzienlijke emotionele en psychosociale problemen. Zo meldt 94% Braziliaanse vrouwen met de diagnose melasma dat ze er last van hebben, 65% gefrustreerd en 53% zelfs depressief vanwege hun huidaandoening. De behandeling van melasma is moeilijk, tijdrovend en duur, dus preventie is erg belangrijk.

De belangrijkste regel om pigmentvlekken te voorkomen: afscherming van risicogroepen! Vrouwen met III-, IV-fototypes en huidskleur moeten zonnebrandcrème gebruiken wanneer UV-index 3 en hoger is (zelfs op een bewolkte dag de UV-index controleren in uw weer-app of op een weersite). Als u zwanger bent of hormonale anticonceptie gebruikt en vooral als u een familiegeschiedenis van hyperpigmentatiestoornis heeft, is het goed om uw blootstelling aan de zon overdag te minimaliseren van 10.00 tot 17.00 uur wanneer SPF 50+ blijft gebruiken, in ieder geval voor het gezicht. Een hoed met een brede rand en een trendy zonnebril zijn een echte aanrader!

Dermatologen adviseren ook dagelijks het gebruik van antioxidanten huidverzorgingsproducten om mogelijke UV-schade te verminderen en de natuurlijke bescherming van de huid te verbeteren. De rest van de bevolking kan de standaardaanbevelingen volgen: bescherm de huid volgens de UV-intensiteit en de standaard WHO-aanbevelingen.

PIH (post-inflammatoire hyperpigmentatie) wordt beschouwd als een normale biologische reactie op letsel of ontsteking. Meerdere huidaandoeningen kunnen leiden tot PIH, waaronder atopische dermatitis, acne, psoriasis (vreemd genoeg is het onwaarschijnlijk voor rosacea) en huidletsel, inclusief esthetische behandelingen, zoals chemische peelings, laser- en RF-behandelingen, injecties en andere.

Nogmaals, het komt vaker voor bij gekleurde mensen en blanke mensen met een donkere huidskleur, terwijl het geslacht in dit geval niet relevant is. PIH kan enkele maanden of zelfs jaren duren om te vervagen, het is gemakkelijker te voorkomen dan te behandelen. Als u last heeft van acne en atopische dermatitis, moet u blootstelling aan de zon tot een minimum beperken en dit is niet het juiste moment om te zonnebaden! Het gebruik van zonnebrandmiddelen met een hoge SPF is verplicht en antioxidanten/ontstekingsremmende producten worden ook aanbevolen voor uw dagelijkse routine. Zoek naar producten die centella asiatica, aloë vera, groene thee, malva sylvestris en resveratrol bevatten. Niacinamide en tranexaminezuur kunnen de huid lichter maken en tegelijkertijd de natuurlijke weerstand en bescherming van de huid verbeteren.

Als we het hebben over zonnevlekken, ook wel zonne-lentigines genoemd, is het belangrijk om het verschil te begrijpen – dit is geen klassieke hyperpigmentatiestoornis, maar eerder goedaardige hyper gepigmenteerde macula verspreid over de gebieden met chronische blootstelling aan de zon (gezicht, nek en armen). Ze treden meestal op oudere leeftijd op, maar kunnen op jongere leeftijd verschijnen na acute blootstelling aan UV (hoewel zeer zelden vóór 40). Zonnevlekken komen vrij vaak voor bij blanke en Aziatische ouderen, en veel minder bij mensen met III, IV  fototypes en donkerdere huidtypes.

Zonne-lentigines worden gekenmerkt door goed gedefinieerde omzoomde macula met een diameter van enkele mm tot meer dan 1 cm. Ze vervagen niet met de tijd en worden beschouwd als een teken van fotoveroudering. Ze hebben minder effect op het emotionele comfort dan andere hyperpigmentatiestoornissen, waarschijnlijk omdat ze door de meesten als normaal worden ervaren. De enige manier om zonne-lentigines te voorkomen, is regelmatige en consistente bescherming tegen de zon vanaf jonge leeftijd, inclusief controle van blootstelling aan de zon, het gebruik van zonnebrandmiddelen en het behoud van een goede gezondheid van de huid.

Herken je jezelf in dit verhaal? Heb je last van melasma, hyperpigmenatie of post-acne pigmentatie? Wil je meer weten over onze behandelingen m.b.t. hyperpigmentaie? Bezoek onze pagina Huidverbetering of  maak een afspraak voor Huidanalyse met een huidanalysetoestel  of boek hier een behandeling.