In deze blog vertel ik je waar ze vandaan komen of ze gevaarlijk zijn en hoe je ervan af komt.

Wat is een milium?

Een milium (meervoud: milia) of gerstekorrel is een kleine cyste in de opening van een haarschacht (haarfollikel), die is gevuld met keratine. Milia symptomen zijn kleine witte korreltjes of bultjes in de huid. De oorzaak hiervan is een verstopping in de afvoergang van talgklieren.

Om medische terminologie te gebruiken, het is een retentieve miliaire cyste. In feite is het een goedaardige huidmassa. Milia vormen geen gevaar voor de gezondheid; het is een zuiver cosmetische afwijking.

Waar komen ze het vaakst voor?

Bij pasgeborenen (40-50% van de gevallen) – op de neus, bij de wenkbrauwen, op de brug van de neus, en op de wangen. Bij volwassenen (zowel mannen als vrouwen) – op de slapen, in de periorbitale zone en op de oogleden, d.w.z. daar waar de buisjes van de talg- en zweetklieren, de mondjes van de haarfollikels passeren. Soms kunnen milia voorkomen op de extremiteiten en genitaliën.

Hoe onderscheid je een milium van een puistje?

Een puistje is een ontstekingselement, het is altijd rood gekleurd. Bovendien is een puistje in wezen een pustel, zodat de inhoud ervan zacht is. Een milium daarentegen bevindt zich op een onveranderde (zonder roodheid) huid en heeft een dichte consistentie.

Hoe en waarom wordt een milium gevormd?

Het zijn de eigenaardigheden van de keratinisatie veroorzaakt door de genetica. Overtollige keratine vormt zich tot een klonter, en de klonter verandert in een cyste. Een milium ziet er in het algemeen uit als een zakje, waarvan de hoofdinhoud bestaat uit eiwit keratine (soms met een kleine hoeveelheid vet).

In de meeste gevallen ontstaan milia als gevolg van de ontwikkeling van hyperkeratose. In de opperhuid (de bovenste laag van de huid) wordt de celdeling versneld, en de oude, reeds verhoornde cellen hebben geen tijd om af te pellen. Het stratum corneum wordt daardoor aanzienlijk dikker. Als gevolg daarvan verstoppen talg, keratine en dode huidcellen de openingen van de haarfollikels en de talgklieren.

Is het waar dat milia alleen ontstaan bij mensen met een vette huid?

Nee, milia kunnen bij elk huidtype voorkomen. Deze misvatting is te wijten aan het feit dat milia eruit zien als gesloten comedonen. En inderdaad, comedonen komen vaker voor bij de bezitters van een vette huid.

Ze lijken wel op elkaar. Maar in tegenstelling tot een comedo, kan een milium niet uit zichzelf worden uitgeknepen.

Hoe voorkom je milia?

Er is geen specifieke preventie van milia. De tips zijn zeer algemeen: zorg voor uw gezondheid (vooral hormonaal, spijsvertering en lever), laat u onderzoeken op hypovitaminose (gebrek aan vitamine A, C, zink, jodium, ijzer en calcium kan milia veroorzaken), eet goed (minder gekruide, zoute, gerookte, vette, bloemige, alcoholische en koolzuurhoudende dranken).
Vergeet de SPF niet: ultraviolet licht verstoort het natuurlijke proces van afschilfering van de keratinecellen.
Om hyperkeratinisatie van de huid (en dus het ontstaan van milia) te voorkomen, kan ik microdermabrasie, chemische peelings en laserpeelings aanbevelen.

Kunnen miliums alleen overgaan?

Dat hangt van de leeftijd af. Bij pasgeborenen verdwijnen ze bijna altijd vanzelf in de eerste levensmaand. Bij volwassenen is het onwaarschijnlijk dat ze verdwijnen.

Wat moet ik doen als er al milium is verschenen? Helpen apotheekmiddeltjes? En salon technieken?

Milia is noch een acne, noch een comedo, dus heeft het geen zin om het uit te persen: het is onmogelijk om de capsule door druk te vernietigen. Maar het is wel mogelijk om een litteken te krijgen als gevolg van sterke compressie van de omliggende weefsels.

De belangrijkste behandelingsmethode is verwijdering. Hoe en wat precies moet worden verwijderd, hangt af van de plaats, de grootte en het aantal milia. Afzonderlijke milia worden mechanisch verwijderd met een steriele naald. Kleine wondjes op de plaats van verwijdering genezen zonder een spoor na te laten. Voor meervoudige milia worden lasers, radiofrequentie en elektrocoagulatie gebruikt.

Kunnen miliums voor eens en voor altijd verwijderd worden?

Met de juiste verwijdering van milia verschijnen geen nieuwe milia op de oude plaats. Maar ze kunnen op de nieuwe plaats verschijnen. Dan moet je de procedure herhalen.

Wil je meer weten over onze behandelingen? Neem dan hier een kijkje.