Oorzaken en tips voor droge lippen
In de vorige blog hadden we het over het bleker en dunner worden van je lippen, en wat je daar tegen kan beginnen. Vandaag heb ik het over droge lippen. Ondanks het feit dat onze lippen relatief klein zijn, worden ze dagelijks blootgesteld aan verschillende factoren, zoals zon, wind, koude en droge of vervuilde lucht. Daarnaast tasten ook agressieve stoffen zoals tandpasta, zuur of pikant eten, alcohol en waterprooflippenstiften je lippen aan. Droogheid, afschilfering en pijnlijke barsten zijn daarvan het gevolg. Hoe dat precies komt, zet ik hieronder even op rijtje.
Lippen en hun speciale structuur
Lippen drogen en schilferen af, en dat is te wijten aan hun eigenaardige structuur. Anatomisch gezien bestaan onze lippen uit drie delen: het huidgedeelte, het tussenliggende gedeelte en het slijmvliesgedeelte.
Huidgedeelte
In het huidgedeelte van onze lippen zien we de structuur van een normale huid. Je vindt er epitheelweefsel, talgklieren, zweetklieren en haarzakjes. Het zijn de talgklieren die smeersel produceren, ook wel talg genoemd.
Tussenliggende gedeelte
De rode rand van de lippen is bedekt met cellen van de hoornlaag (stratum corneum). Die cellen worden regelmatig vernieuwd door onrijpe epidermale cellen die naar het oppervlak rijzen. Verder bevatten de lippen geen huidaanhangsels, maar wel een aanzienlijk aantal bloedvaten en zenuwuiteinden. Die bloedvaten geven onze lippen hun mooie rode kleuren, terwijl de zenuwuiteinden de gevoeligheid verklaren. In tegenstelling tot het huidgedeelte bevat het tussenliggende gedeelte geen zweetklieren. Talgklieren vinden we er dan weer wel in terug. Ze bevinden zich langs de lippenrand en zien eruit als witte of gele blaasjes. Deze stippen maken bovendien deel uit van een normale weefselstructuur en wijzen niet op acne of een andere huidziekte. Last but not least zijn er ook nog hulpspeekselklieren, die aanvoelen als bolletjes wanneer je met je vinger je lippenrand aanraakt.
Slijmvliesgedeelte
Het slijmvlies bevindt zich aan de binnenkant van onze lippen en is bedekt met niet-verhoornd epitheelweefsel. Dat weefsel is iets dikker dan het epitheelweefsel in het huidgedeelte. In het slijmvliesgedeelte bevinden zich geen talgklieren, maar daar wordt afscheiding van de lipspeekselklieren voor hydratie geregeld.
Waarom drogen onze lippen uit?
Nu je weet hoe de structuur van onze lippen in elkaar zit, kan ik je uitleggen waar die droogheid vandaan komt. De talg- en zweetklieren spelen een grote rol. Zweet en talg vormen samen met de dode hoorncellen een soort beschermende zuurmantel, ook wel hydrolipidefilm genoemd. Die mantel dient als verdedigingsmechanisme en beschermt ons tegen ziektekiemen. Daarnaast bepaalt ze ook onze zuurtegraad en is ze noodzakelijk voor de normale werking van onze enzymen in de hoornlaag en het behoud van onze vitale activiteit. Het hoeft je dan ook niet te verbazen, dat een minder goed werkende hydrolipidefilm vochtverlies en droogheid in de hand werkt.
Verder ligt ook de snelle vernieuwing van de hoornlaag aan de basis van droogheid. De onrijpe cellen en lipiden van die hoornlaag kunnen immers geen sluitende barrière vormen. Die doorlaatbaarheid leidt tot vochtverlies en droogte én roept weer een ander probleem op: afschilfering!
De cellen in de hoornlaag (corneocyten) hechten stevig aan elkaar dankzij kleine verbindingen, ook corneodesmosomen genoemd. Wanneer die verbindingen, dankzij de bepaalde enzymen, tussen de corneocyten oplossen, vormen de cellen van de hoornlaag losse, onzichtbare schilfers en daar eindigt de levenscyclus van de cel. Dit is een normale process. Per dag verliezen wij ongeveer 1.000.000 dode huidcellen. Maar de afbraak van die corneodesmosomen hangt af van de werking van die bepaalde enzymen en het watergehalte in de hoornlaag. Wanneer er niet voldoende water aanwezig is, werken onze enzymen niet efficiënt genoeg en worden de corneodesmosomen niet volledig vernietigd, met schilfers als resultaat.
Invloeden zoals zon, koude, wind, droge lucht en verwarming doen er nog een schepje bovenop. Het beschermingsmechanisme van je huid is volledig verstoord. Naast droogte en afschilfering steken ook pijnlijke scheuren in je lippen de kop op.
Droogte en afschilfering tegengaan
Om komaf te maken met droogheid en afschilfering grijpen heel wat mensen naar lipbalsems en hygiënische lippenstiften. Die zouden verlichting moeten brengen, maar doen vaak het omgekeerde. De situatie loopt de spuigaten uit en sommigen raken zelfs verslaafd aan lipbalsem. In mijn volgende blog leg ik je met handen en voeten uit hoe dat komt.
Enkele nuttige tips
- Wist je dat het likken van je lippen onmiddellijk verlichting geeft, maar op lange termijn een no-go is? Het water uit het speeksel verdampt namelijk (te) snel, waardoor de lippen snel weer uitdrogen.
- Ontstoken mondhoeken wijzen niet altijd op een tekort aan vitamine B. Irriterende stoffen zoals tandpasta of het verkeerd gebruiken van je flosdraad kunnen ook boosdoeners zijn.
Heb je nog vragen of heb je nood aan een ontspannende verzorging? Contacteer me dan vrijblijvend!