Elk seizoen heeft zijn eigen karakter en eigen ritme. Dieren, bloemen en ook mensen bewegen mee met die o zo verschillende jaargetijden. In het voorjaar staat alles in bloei, terwijl bloemen en dieren zich in de winter maar al te graag verschuilen. De winter hakt er stevig in, en dat geldt ook voor onze huid. De meeste cosmetische problemen van je huid zijn immers te wijten aan die winterblues. Zowel de beperkte fysieke activiteit, het vitaminetekort als de winterprik spelen een belangrijke rol. Na een strenge of koude winter je huid weer herstellen en de lente ingaan met een stralende huid? Ik leg jullie uit waarom onze huid het in de winter laat afweten en wat je eraan kan veranderen.

Sporten in de winter, brrr

Even hardlopen, fietsen of voetballen in de winter? Heel wat mensen zuchten eens diep en blijven lekker knus in hun zetel zitten. Zelfs de echte sportfanaten durven al eens overslaan. De koude temperaturen, regen en sneeuw tijdens de wintermaanden houden mensen binnen waardoor ze onvoldoende bewegen en er hypo-oxygenatie ontstaat. De toevoer van zuurstof naar de huid valt terug en tal van cosmetische problemen steken de kop op. Je huidteint wordt bleek en tekens van vermoeidheid zijn duidelijk zichtbaar. Heb jij weleens last van grijze en aardse huidtinten, blauwe plekken en wallen onder je ogen?

Veel te weinig vitaminen

Vitamine D en de winter, twee handen op één buik? Allesbehalve! De synthese van deze vitamine vereist immers een licht uv-effect op de huid. De zon laat het in de wintermaanden echter vaak afweten waardoor vitamine D-supplementen dan hun nut bewijzen. Ook een gedoseerde blootstelling aan uv-stralen kan de situatie sterk verbeteren. Naast een vitamine D-tekort missen we ook heel wat andere vitaminen, mineralen en essentiële bouwstenen. We grijpen immers vaker naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers en ongezonde vetten, en koekjes, chips en taartjes winnen het van groenten en fruit. Door deze winterse zoete lekkernijen bewegen we weg van een gezond voedingspatroon, tikken de kilootjes aan en treden huidproblemen zoals acne en glycatie op. Daar verandering in brengen? Overweeg supplementen en schakel over naar energie- en vitaminerijk voedsel.

Temperatuurschommelingen tasten je huid aan

Het zijn niet de koude temperaturen, maar de temperatuurschommelingen die een minder gezonde gezichtshuid in de hand werken. Telkens wanneer je de deur uitgaat en thuiskomt in je warme nest, moet je huid zich aanpassen. De temperatuurreceptoren van onze huid draaien op volle toeren. Talgklieren worden geactiveerd of onderdrukt en haarvaten verwijden of vernauwen. De huid levert voortdurend inspanningen, en uiteindelijk raakt het mechanisme defect. Het resultaat? Een droge en overgevoelige huid en capillaire letsels die uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes ontwikkelen, ook couperose of teleangiëctastieën genoemd.

Tips om je huid in de lente te herstellen

  • Gebruik één keer per week een peeling met behulp van scrubs, gommages of enzymatische exfolianten. Onze enzymatische peeling op basis van probiotica en shea butter is een echte aanrader!
  • Vervang sterk voedende crèmes door lichtere crèmes of emulsies en kies voor huidversterkende serums en concentraten. De antioxidante serums van Meder Beauty Science en onze vochtinbrengende concentraten kunnen je vast en zeker helpen.
  • Heb je een gevoelige huid? Geef je huid dan voldoende tijd en gebruik kalmerende producten. Vervang je sterke wintermaskers door hydraterende en kalmerende maskers zoals de Red Apax of de Hydra-Fill.
  • Bescherm je huid tegen de lentezon. Zonnestralen worden snel actiever en helderder waardoor een volledige bescherming een must

Met dank aan Dr.Tiina Meder

Het is lente, het ideale moment om je huid te herstellen. Heb je nog vragen over hoe dat moet? Contacteer me dan gerust of boek één van onze behandelingen!