Microneedling is een prachtige behandeling die de huid verjongt en verbetert, daar bestaat geen twijfel over. Toch is die niet geschikt voor iedereen, en ik vertel je hieronder waarom ⬇️

Micro-wat? Wat microneedling precies is:

Microneedling is een methode om de huid te verbeteren door microscopische wondjes in de huid te maken. Let op: deze perforaties vinden plaats op een bepaalde dikte van de huid waar er zich collageen- en elastinestructuren bevinden. Wanneer de huid beschadigd raakt, breekt het oude collageen af en reageert de huid door nieuw collageen aan te maken. Dat is geweldig! Maar alleen als je gezond bent.

Wat bedoel ik hiermee? Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid. Om nieuw collageen aan te maken moet de huid echter veel moeite doen. Ten eerste is onze huid onze grootste barrière die intact moet blijven om ziekteverwekkers buiten te houden. Wanneer de huid beschadigd raakt, volgt er direct een immuunrespons met een bijbehorende ontstekingsreactie om “mogelijke” ziekteverwekkers te bestrijden. Het lichaam zet alles op alles om de wonde te genezen en begint direct met de aanmaak van collageen type III, dat ook verantwoordelijk is voor littekenvorming. De volgende stap is het omzetten van collageen type III naar collageen type I. Na enkele maanden krijg je zo een mooie, verzorgde huid. Dit is pure fysiologie.

Maar soms gaat het mis…

Waar dan precies? Elke ontstekingsreactie moet binnen een bepaalde periode stoppen zodat het weefsel volledig kan herstellen. Helaas gaat dit vaak mis bij veel mensen omdat hun immuunsysteem overactief is en dat zorgt voor een laaggradige ontsteking (een reactie van het immuunsysteem op iets wat het niet kan oplossen). Kan het immuunsysteem op dat moment zich nog een heftige reactie veroorloven om ziekteverwekkers buiten te houden? Niet bepaald! Het gevolg is een mogelijke overbelasting van ziekteverwekkers. Kan het immuunsysteem deze schade nog aan? Amper, maar het moet, omdat de wond moet genezen. En wat doet het lichaam dan? Ten koste van alle andere collageenrijke structuren produceert het lichaam zo snel mogelijk collageen type III om de gaten te repareren. Maar hier stopt het dan ook. Er is geen kracht meer om collageen type I aan te maken. Zowel de huid als de botten hebben dit collageen nodig, en als het lichaam er toch in slaagt om collageen type I aan te maken, gebeurt dit ten koste van de botten, waaruit collageen wordt gehaald. Het resultaat is osteoporose.

Zo zorg je ervoor dat een microneedlingbehandeling zeker aanslaat:

  • Balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren: Wondgenezing is sterk afhankelijk van de verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in ons dieet. Het moderne westerse dieet bevat vaak een overvloed aan ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren en een tekort aan ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Deze verstoorde verhouding kan leiden tot aanhoudende ontstekingsreacties en uiteindelijk resulteren in chronische ontstekingen. Het is daarom belangrijk om een gebalanceerde inname van omega-vetzuren te handhaven voor een optimaal wondherstel.
  • Aminozuren en bouwstoffen voor collageen: voor de aanmaak van nieuw collageen heeft ons lichaam voldoende aminozuren nodig, de bouwstenen van eiwitten. Als je geen dierlijke eiwitten consumeert, kan het moeilijk zijn om voldoende bouwstoffen voor collageen binnen te krijgen. In dat geval kan het nodig zijn om aanvullende supplementen te nemen om ervoor te zorgen dat je lichaam alle benodigde bouwstoffen heeft voor het collageenproces.
  • Vitamine D3 en huidherstel: Vitamine D3 speelt een cruciale rol bij het huidherstel. Neem dus zeker voldoende vitamine D3 in om het herstelproces van de huid te ondersteunen. Laat je hierin ook adviseren, want er worden veel fouten gemaakt hieromtrent.
  • Aanvullende voedingsstoffen voor een gezonde huidstructuur: Naast de hoeveelheid collageen is ook de structuur belangrijk voor een gezonde huid. Om een betere collageenstructuur te bevorderen, zijn vitamine C, zwavel en silicium essentiële voedingsstoffen. Helaas hebben veel mensen een tekort aan deze voedingsstoffen, wat de gezondheid van hun huid kan beïnvloeden. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C, zwavel en silicium binnenkrijgt om de beste resultaten uit microneedling te halen.

Laat je zeker niet misleiden door voor- en nafoto’s van de behandeling. Je ziet misschien wel veel minder rimpels, maar dat is louter de zwelling na de ingreep. Optisch bedrog dus, want de ontsteking is nog steeds bezig!

Heb je een gevoelige huid met acute ontstekingen ? Dan is microneedling voor jou jammer genoeg geen optie.

Heb je last van stress, burn-out, hectisch leven? Dan moet je misschien eens nadenken of jouw lichaam op dit moment geen andere prioriteiten heeft…  En dan kan het lichaam heel moeilijk nieuw collegeen gaan opbouwen.

Bereid je huid optimaal voor op microneedling voor maximale resultaten

Microneedling is dus een effectieve behandeling voor huidverbetering en verjonging, waarbij een goede voorbereiding cruciaal is. Bij Esthetiek Natalia begrijpen we het belang van een goede voorbereiding en bieden we niet-invasieve hydraterende en huidondersteunende behandelingen om ervoor te zorgen dat jouw huid in de beste conditie is voor microneedling. Daarnaast bespreken we graag met jou de mogelijke interventies op het gebied van voeding, suppletie en stressmanagement, en passen we indien nodig jouw thuisverzorgingsroutine aan. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen om het maximale uit jouw microneedlingbehandeling te halen.

  • Hydratatie, ontstekingen en huidgevoeligheid: Een goed gehydrateerde huid zonder acute ontstekingen en overgevoeligheid is essentieel voor een succesvolle microneedling behandeling. Bij Esthetiek Natalia zorgen we ervoor dat jouw huid in optimale conditie is voordat we overgaan tot de behandeling. Door te zorgen voor een goede hydratatie en het verminderen van ontstekingen, bereiden we jouw huid voor op het hele proces.
  • Suppletie en voorbereiding: Voor een succesvolle microneedlingbehandeling is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voedingsstoffen en bouwstoffen voor collageen. Bij Esthetiek Natalia begrijpen we dat niet iedereen voldoende bouwstoffen uit voeding kan halen, vooral als je geen dierlijke eiwitten eet. Daarom bieden we suppletieadvies en begeleiden we je bij de voorbereiding op de behandeling, zodat jouw huid alle benodigde bouwstoffen heeft voor een optimaal resultaat.
  • Geduld en timing: Het kan tot bijna 200 dagen duren voordat jouw huid klaar is voor behandelingen zoals microneedling en chemische peelings. Bij Esthetiek Natalia nemen we de tijd om jouw huid te evalueren en het juiste moment te bepalen voor de behandeling. Geduld is belangrijk, omdat we ervoor willen zorgen dat jouw huid in de beste staat is om de voordelen van microneedling ten volle te benutten.

Kortom, microneedling kan enkel en alleen succesvol zijn als je voldoende collageen en de nodige bouwstoffen bezit, als je de onsteking onder controle kan houden, als jouw omega 3-verhouding in orde is, en als je voldoende vitamine D3, vitamine C, zwavel en silicium hebt. Bovendien is je huid er past echt klaar voor als die goed gehydrateerd is, geen acute ontstekingen heeft en niet overgevoelig is.

Bij Esthetiek Natalia staan we klaar om jou te helpen het maximale uit jouw microneedlingbehandeling te halen. Neem vandaag nog contact met ons op om een consultatie in te plannen en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij de voorbereiding op microneedling, voeding, suppletie en stressmanagement. Bereid jouw huid voor op succes en geniet van een stralende huid na de behandeling!