Wat is Maskne?

Met de uitbraak van het Coronavirus moeten velen van ons een groot deel van de dag gezichtsmaskers dragen. Helaas kan het dragen van een masker huidproblemen veroorzaken. We zien nu al een piek van periorale dermatitis onder medische professionals en manifestaties van inflammatoire huidaandoeningen als gevolg van het langdurig dragen van maskers. De bron van problemen is dat uitgeademde vocht en damp onder de afdekking worden opgesloten, waardoor een perfecte omgeving voor ziekteverwekkers wordt gecreëerd en hun groei wordt vergemakkelijkt. Het langdurig dragen van een masker kan roodheid, jeuk, puistjes en schilfering in het midden en de onderste delen van het gezichtveroorzaken. Gevallen van allergische dermatitis gerelateerd aan maskers zijn ook gemeld.

De beste manier om huidirritatie en maskerdermatitis te voorkomen, is het langdurig dragen van een masker te vermijden. Tenzij u een gezondheidswerker bent, draag een masker alleen als het echt nodig is. Het is niet nodig om er een aan te trekken voor een wandeling in het park of zelfs op straat, eigenlijk overal in de open lucht. Het dragen van een masker in uw auto is ook niet nodig en kan uw huid beschadigen.

Waar zijn maskers van gemaakt?

Medische maskers zijn gemaakt van synthetische materialen, zoals polyethyleentereftalaat en polypropyleen. Stoffen waarvan stoffen maskers zijn gemaakt, worden vaak behandeld met chemicaliën, zoals formaldehyde, om de parasieten tijdens verzending weg te houden. Onder normale omstandigheden zou niemand zich kunnen voorstellen om op zo’n grote schaal gezichtsmaskers te produceren en te dragen, dus gewone stoffen zijn niet echt geschikt om op je gezicht dicht bij je mond en neus te dragen. Als je je eigen masker naait of een stoffen masker online hebt gekocht, was het dan voor gebruik op 60°C.

Medische maskers zijn hydrofoob, d.w.z. ze stoten water af en beschermen de drager en de mensen om hen heen tegen microdruppeltjes en aerosolen. Maar dit werkt in beide richtingen, waardoor medische maskers occlusiever worden en daarom schadelijker voor de gezondheid van de huid. T-shirtstof, vaak aanbevolen voor zelfgemaakte stoffen maskers, is hydrofiel, wat betekent dat het vocht doorlaat en de drager en andere mensen niet met dezelfde efficiëntie kan beschermen tegen microdruppeltjes en aerosolen, vooral wanneer het masker is gemaakt van een enkele laag stof. Dubbele lagen zijn beter, en het kan ook een beetje beter zijn voor de huid van de drager.

Maskne voorkomen en behandelen?

Als je een masker draagt, vermijd dan het gebruik van rijke en dikke emulsies en crèmes op basis van vaseline, minerale olie en soortgelijke ingrediënten (je zult versteld staan hoeveel luxe vocht inbrengende crèmes deze bevatten!) omdat ze de toch al te sterke occlusie versterken en puistjes en irritatie. De beste keuze is een microbioom vriendelijke huidverzorging die zal helpen de gezonde balans van de microflora van de huid te behouden. Gebruik dagcrèmes met een lichte textuur (emulsies of zelfs gels). Als je acne of rosacea hebt, kies dan voor een olievrije huidverzorging met ontstekingsremmende en kalmerende werking. Groene thee, centella asiatica, calendula officinalis, kamille, rode druif, aloë vera, algen, yacon (Polymnia sonchifolia) extracten zijn je vrienden die helpen de gezondheid van de huid te behouden.

De positieve kant is dat we nu allemaal ons gezicht minder aanraken, wat een pluspunt is wat betreft preventie van puistjes. Andere dingen die u kunt (en moet) doen om uw huid door de masker-draagtijd heen te helpen, zijn:

  • Was uw masker dagelijks.
  • Bewaar het in een zak met ritssluiting als u het niet draagt, niet in uw zak!
  • Was uw gezicht na het dragen van een masker en breng daarna uw dagcrème opnieuw  aan.
  • Probeer stress te vermijden! Je huid is zo nauw verbonden met het zenuwstelsel, ze zijn in feite een tweeling, en alle stress die je ervaart, heeft ook invloed op je huid.

Dit laatste is bijzonder moeilijk, maar laten we allemaal doen wat we kunnen om negatieve emoties te verminderen en te geloven in een betere toekomst als de pandemie voorbij is.