Fascia en myfosciale ketens hebben een grote invloed op hoe jij je voelt. Fascia wat?! Je fascia is het bindweefsel waarmee je hele lichaam doorweven is. Maar liefst 98% van ons lichaam bestaat uit fascia. Het is nog maar recent dat dit lichaamsonderdeel de aandacht krijgt dat het verdient. Wanneer je weet hoe het precies werkt, kunnen veel lichamelijke ongemakken worden verklaard en verholpen.

Wat is fascia?

Fascia, ook wel fascie genoemd, is een driedimensionaal vochtig en elastisch weefsel dat je lichaam ‘bij elkaar’ houdt. Het bestaat voornamelijk uit collageen dat zowel spiercellen en pezen als ligamenten, retinacula (steunweefsels), bloedvaten, zenuwen, botten en andere weefsels omvat en verbindt. Het is eigenlijk ons zogenaamde ‘zachte’ skelet.
Aangezien bindweefsel zo’n groot deel van ons lichaam uitmaakt, is het dan ook het rijkste sensorische orgaan. En ook al werkt het als cement, het is een erg dynamisch weefsel met diverse diktes en richtingen, afhankelijk van het lichaamsdeel waar het zich bevindt. Met andere woorden, we hebben enerzijds dikker en stugger fascia zoals in pezen, ligamenten en aponeuroses (peesplaten), terwijl het bindweefsel in andere lichaamsdelen een meer open structuur heeft.

Zo kan bindweefsel leiden tot pijn

Bij beweging moet fascia kunnen glijden, samentrekken of uitrekken. Wanneer je een lichamelijk trauma of letsel hebt opgelopen door bijvoorbeeld een sedentaire levensstijl, een verkeerde houding of een operatie, kan het bindweefsel van structuur veranderen. Fascia kan dan indrogen, verharden, verkleven en zijn beweeglijkheid verliezen. Het gevolg? Lokale pijn of pijn die zich uit op verschillende plaatsen.
Fascia heeft nog veel geheimen voor de wetenschap. Nog lang niet alles is geweten over hoe het werkt, of het stuk kan gaan en of het dan ook hersteld kan worden. Maar wat wel zeker is, is dat niet onze spieren de basis van beweging zijn, maar wel neuro-myofasciale ketens, oftewel ketens van myofasciaal weefsel (spierfascia). Ons lichaam telt maar liefst 11 myofasciale ketens, waarvan de voorste, de achterste, de laterale en de spirale ketens aan de voeten beginnen. Het is trouwens de spirale myofasciale keten die ons lichaam letterlijk in beweging zet en verantwoordelijk is voor onze stapbeweging.
Blokkades in de myofasciale ketens kunnen verschillende lichaamsklachten veroorzaken en meestal niet op de plek waar je de pijn voelt. De ketens zijn zodanig met elkaar verbonden dat storing in één keten kan leiden tot problemen bij een andere keten en zware gevolgen voor het lichaam kan hebben.

Wat fascia en voeten met elkaar te maken hebben

Nu je weet dat maar liefst 4 van de 11 ketens beginnen bij de voeten, is het niet onlogisch dat problemen aan de voeten ernstige gevolgen kunnen hebben. Zo kan een verdikte, hyperkeratosische of mycotische teennagel van je grote teen de voorste myofasciale keten volledig uitschakelen. De aangetaste keten zal immers proberen te compenseren in de rest van de keten, die doorheen het hele lichaam loopt. Een probleem aan je teennagels kan leiden tot een hele reeks aandoeningen en klachten, want de voorste myofasciale keten eindigt op de midden-achterzijde van het hoofd en trekt het gezicht omhoog. Een beperkte voetbeweging, geblokkeerde knieën, scheve bekken, uitvallende buik, pijnlijke schouders of rimpels in het voorhoofd zijn allemaal mogelijke gevolgen.

Wat ik hoop dat je hieruit onthoudt:

  • Je gezondheid is afhankelijk van de toestand van je fascia.
  • Wees je ervan bewust dat je lichaam één groot geheel is.
  • Drink en beweeg voldoende om je fascia soepel, gezond en vochtig te houden. Pas ook eenvoudige myofasciale releasetechnieken toe.
  • Besteed voldoende aandacht aan de gezondheid van je voeten.
  • Leer het juiste stappatroon aan als daar iets niet helemaal juist zit.

In mijn volgende artikel zal ik dieper ingaan op de myofasciale ketens en waarom de steunzolen soms niet naar behoren werken. Moge mijn collega-podologen mij vergeven dat ik mijn kennis en inzichten over de voeten deel 😊!

Last van pijnlijke voeten of nagels? Wil je advies over het juiste stappatroon? Dan nodig ik je uit om hier meer te lezen over voetverzorging.

Afspraak maken