Dat fascia en de myofasciale ketens een grote invloed hebben op hoe je je voelt, vertelde ik je al in deze vorige blog. In dit artikel wil ik het hebben over de vier myofasciale ketens, en meer gedetailleerd uitleggen wat het verband is tussen die ketens en onze voeten. Complexe materie? Jazeker! Maar controle hebben over je lichaam, kan enkel als je je lichaam goed kent. Hoe meer je erover weet, hoe interessanter het wordt.


Myofasciale keten 1: De Superficial Back Line (SBL)

De SBL is de myofasciale keten aan de achterzijde van het lichaam. Deze keten zorgt ervoor dat we rechtop kunnen staan en verbindt de onderzijde van de voet (fascia plantaris)  met de oogkast, zonder enige onderbreking in de overgang van de ene spier in de andere. Je voelt me wellicht al aankomen? Je voeten, je nek, je aponeurosis en je ogen zijn met elkaar verbonden!

Foto 1. SBL

Myofasciale keten 2: De Superficial Front Line (SFL)

De SFL is de myofasciale keten aan de voorzijde van het lichaam en bestaat uit twee delen:

  1. van de dorsale zijde van de tenen (bovenkant van de tenen) naar het bekken;
  2. van de tuberculum pubicum (schaambeensknobbel) via de sternocleidomastoideus (borstbeen-sleutelbeen-tepelspier) naar de midden-achterzijde van het hoofd.

De belangrijkste functie van deze lijn? De delen van het skelet die zich vóór het lichaamszwaartepunt bevinden, zoals de ribbenkast, het bekken en het gezicht, omhoog te trekken, ter ondersteuning van de Superficial Back Line (SBL).

Bij houdingsproblemen is vaak te zien dat de Superficial Front Line (SFL) naar beneden schuift, en de SBL naar omhoog. Met andere woorden: bij onevenwicht in deze keten kan je last krijgen van o.a. platvoet, pijn aan de knie, hangende bovenste oogleden of doorzakking van het gezicht.


Myofasciale keten 3: De Lateral Line (LL)

De Lateral Line is de zijwaartse stabilisator van het lichaam. De keten van de LL bestaat uit de basis van metatarsalen (middenvoetsbeentjes) 1 en 5, en eindigt op de schedel net onder het oor. Deze myofasciale keten kan krachten overzetten tussen de SBL, SFL, Spiral Line (zie volgende paragraaf) en Arm Lines. Kortom, problemen aan de voeten kunnen ook nekklachten veroorzaken!


Myofasciale keten 4: De Spiral Line (SL)

De Spiral Line wikkelt zich rond het lichaam met een dubbele spiraal om rotaties van het lichaam te faciliteren. De SL verbindt de mediale boog van de voet met het bekken en beïnvloedt de kniebeweging bij het wandelen. Veel myofasciaal weefsel in de spiral line maakt ook deel uit van andere lijnen.

Omdat deze keten een spiraal is, loopt de keten zowel mediaal als lateraal onder de voet omhoog naar de schedel. Belangrijk om te weten is dat spanningsverschil in de Spiral Line pronatie (het naar binnen draaien van arm, been of voet) en supinatie (het buitenwaarts draaien van arm, been of voet) beïnvloedt, wat tot knieproblemen of bekkentorsie kan leiden.


Onderschat het belang van gezond fascia niet!

Het is duidelijk: fascia, bindweefsel, kan een grote invloed hebben op je lichamelijke gezondheid. In de volgende blogs gaan we dieper in op de Deep Front Line, Arm Lines, tensegrity-functie (spanning en samenhang) van fascia en waarom steunzolen niet altijd werken om die spanning en samenhang van het fascia te verbeteren … Spannend, hé!

Heb je ondertussen vragen over fascia of nood aan voetverzorging? Maak vrijblijvend een afspraak