“Islands of compression floating in a balanced sea of tension”.

Dat fascia en myofasciale ketens een aanzienlijke invloed uitoefenen op onze gezondheid, hoeft niet meer gezegd te worden. In deze blog leerden we immers dat ons lichaam uit 98% fascia bestaat en dat de myofasciale ketens over het volledige lichaam heen lopen. Iets waar we dus niet zomaar omheen kunnen.

Van de elf myofasciale ketens starten er bovendien vier aan de voeten. Dankzij mijn tweede blog over fascia weet je precies waar deze vier lines zich bevinden. Nu je deze onder de knie hebt, wordt het tijd om ons te verdiepen in de Tensegrity-functie van de fascia.

De Tensegrity-functie van de fascia

Tensegrity = tension + integrity. Tensegrity is een term die het evenwicht tussen druk- en trekkrachten van een bouwkundige constructie beschrijft. Wat bouwkunde nu precies met fascia te maken heeft, wordt snel duidelijk. Fascia werkt immers op dezelfde manier en zorgt voor een optimale samenwerking tussen enerzijds spanning (tension) en anderzijds samenhang (integrity). Dat is belangrijk, want de balans van die spanning bepaalt de samenhang van ons lichaam.

Ons fascia vangt eigenlijk de belasting op en verdeelt ze. Inwerkende krachten worden eenvoudig verspreid via de myofasciale ketens. Dankzij de elasticiteit van onze fascia loopt dit van een leien dakje. Een deel van de fascia verkort, terwijl een ander deel verlengt om zich daarna terug in oorspronkelijke staat te herstellen. Ondanks de inwerkende krachten is je lichaam dus snel weer in balans. Van een efficiënt én energiezuinig systeem gesproken!

Je lichaam uit balans door een storing?

Verstoringen in ons fascianetwerk kunnen het Tensegrity-principe aan banden leggen. Het lichaam herstelt zich dan immers niet meer in zijn uitgebalanceerde vorm, waardoor spieren en pezen, maar ook zenuwen, bloedvaten, botten en ligamenten enorm onder druk komen te staan. Pijn, bewegingsbeperkingen en inefficiënt bewegen liggen dan jammer genoeg op de loer.

Heel veel zitten, bijvoorbeeld, zal de fascia aan de voorzijde van je heup permanent verkorten en de fascia aan de achterzijde ter hoogte van je billen permanent verlengen. Je lichaamsbalans raakt uit evenwicht en je zal merken dat je fysiek niet meer zo fit en beweeglijk bent.  Kom dus uit je zetel of van je stoel en beweeg!

Een gezond fascia is goud waard

Je fascia op een gezonde manier in stand houden is belangrijk, en toch is dat niet altijd vanzelfsprekend. Wist je bijvoorbeeld dat steunzolen de volledige werking van je fascia kunnen ontwrichten? In de volgende blog vertel ik je hoe dat komt … Ook benieuwd?

Heb je ondertussen vragen over fascia of nood aan voetverzorging? Maak vrijblijvend een afspraak.